Siirry pääsisältöön

Trump. Mies kuin Amerikka. (Laura & Saska Saarikoski)

Trumpin Suomen-vierailun kunniaksi ajattelin ottaa hänestä tarkemmin selvää. Jonkun verran olen toki tutustunut Trumpiin lukemattomien hänestä kertovien lehtijuttujen ansiosta, mutten ole ikinä perehtynyt kunnolla hänen elämäntarinaansa. 

Laura Saarikoski kirjoitti Hesariin ihan kiinnostavia juttuja Trumpin kannattajista ennen vaaleja, joissa pyrittiin selittämään, miksi Trump on niin suosittu. Ne olivat tarpeeksi hyviä, jotta uskalsin tarttua hänen ja Saska Saarikosken yhdessä kirjoittamaan kirjaankin.

Saarikosket eivät ole Trumpin faneja, mutta he osaavat suurimman osan ajasta pitää asenteensa tarpeeksi taka-alalla, ettei se alkanut ärsyttää. Toki alussa piti viitata Trumpin vaalikokousten tuovan mieleen 30-luvun Saksan, mikä sai minut taas pyörittelemään hetkeksi silmiäni. Jep jep, Trump on Hitler: so far, so boring.

Mutta onneksi kirja ei jäänyt vatvomaan tätä teemaa yhtään pitemmälle vaan syöksyi Trumpin elämäkertaan. Trumpin liikemiesura oli kiinnostava: New Yorkin kiinteistöbisneksessä pärjääminen vaati selvästi "vaihtoehtoisten faktojen" hallinnan. Esimerkiksi Trump Toweria rakentaessaan Trump tarvitsi sekä lainaa pankilta että verohelpotuksia kaupungilta: lainaa pankki ei halunnut antaa ilman varmuutta verohelpotuksista eikä kaupunki halunnut luvata epävarmalle hankkeelle mitään, kun sillä ei ollut edes lainaa varmistettuna. Trumpilla oli siis ongelma, jonka hän ratkaisi hankkimalla tontilla olevan rakennuksen ja lavastamalla sen aivan rappeutuneeksi. Huonokuntoinen talo oli kaupungille imago-ongelma, joten päättäjät taipuivat antamaan Trumpille verohelpotukset, jotta tilalle saataisiin näyttävämpi rakennus.

Trump loi itsestään brändin paljon ennen kuin se oli tapana. Trumpin brandi on niin kova, että maailmalta uskomatonta kyllä löytyy Trumpin mukaan nimettyjä taloja, jotka eivät ole Trumpin rakennuttamia ja jotka itse asiassa maksavat Donaldille nimen käytöstä.

Saarikoskien mukaan republikaanipuolue oli ennen Trumpia menossa mahdottoman suuntaan. Yhä radikaalimman oikeistolaisiksi muuttuva puolue ajoi superrikkaiden asiaa ja yllytti kulttuurisotaa arvokonservatiivien ja -liberaalien välille. Puolueen kansanedustajat eivät olleet valmiit mihinkään kompromisseihin, mutta heidän omat ehdotuksensa eivät olleet realistisia. Trump taas on omien sanojensa mukaan aina valmis hyviin diileihin. Hän vetosi työväenluokkaan sanoessaan tuovansa työpaikat takaisin USA:han, mikä ei välttämättä sopinut superrikkaiden agendaan. Hän ei sopinut kulttuurisodan kummallekaan puolelle: Trump ei tosiaan ole "liberaali", mutta useat hänen mielipiteensä ovat melko vapaamielisiä. Trump sopisi moneen eurooppalaiseen populistipuolueeseen loistavasti. Tämä voi tuntua monen republikaanin (ja muidenkin) mielestä huonolta käänteeltä, mutta on helppo argumentoida,että republikaanipuolueelle tämä on itse asiassa järkevä pivotointi - ehkä jopa järkevin mahdollinen. Trumpilainen linja mahdollistaisi taas yhteistyön yli puoluelinjan, jos yhteistyötä voisi kutsua "hyväksi diiliksi". Saa nähdä, alkavatko republikaanien kansanedustajat kääntyä tällaisille linjoille lähitulevaisuudessa.

Tämä kirja on kirjoitettu ennen USA:n presidentinvaalipäivää, joten siinä ei tietenkään voida kertoa Trumpin toiminnasta presidenttinä. Ehkä parempi niin: teos oli fokusoituneempi, kun se pystyi keskittymään vaalikamppailuun tuloksen ollessa vielä epävarma. Vaalien jälkeen kirjoitettu teos olisi kirjoitettu tietynlaisella jälkiviisaudella. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jumalan vihan ruoska: suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697 (Mirka Lappalainen)

Kesällä tulee matkustettua myös maalle, jolloin peltoja katsellessa ryhtyy väistämättä ajattelemaan ruoantuotantoa. Nykyinen tehomaatalous tuottaa isoja ylijäämiä, mutta aikaisemmin elämä ei ollut yhtä helppoa. Aina välillä kävi kuin Saarijärven Paavolle: viljan vei halla, piti panna puolet petäjäistä. Ja joskus ei puolet riittänyt. Suomen historian suurin nälänhätä tapahtui 1695-1697. Tämä ei ole se Nälkävuosi-kirjassa kuvattu nälänhätä. Se tapahtui 1860-luvulla, ja oli ihan piece of cake verrattuna 1600-luvun nälkävuosiin. 1800-luvun nälkävuosina kuoli "vain" suunnilleen 10% väestöstä. 1690-luvun nälkävuosissa arvioidaan kuolleen uskomattomat 25% väestöstä. Joka neljäs kuoli nälkään ja tauteihin. Se on täysin omaa luokkaansa kuolinluvuissa: Biafran tai Etiopian nälänhädät olivat isoja, mutta niissä kuolleisuus laskettiin yksinumeroisissa prosenteissa. Mitä pitää tapahtua, jotta neljäsosa väestöstä kuolee nälkään? Lappalaisen mukaan kyseessä oli monien asioide

Kadonnutta tiiliskiveä etsimässä

Tällä kertaa Tiiliskivien ystävät -lukupiirillämme oli vihdoin vuorossa tiiliskivien tiiliskivi, Marcel Proustin yli 3000-sivuinen eepos Kadonnutta aikaa etsimässä. Teos on julkaistu alunperin vuosina 1913 - 1927. Ensimmäisen osan julkaisun jälkeen puhkesi ensimmäinen maailmansota, joten toinen osa sai odottaa julkaisuaan vuoteen 1918 saakka. Ensimmäiselle osalle Proust ei meinannut löytää kustantajaa, joten hänen piti lopulta maksaa kustantajalle kirjan julkaisemisesta. Se oli suurmenestys, joten toista osaa varten kustantajat suorastaan kilpailivat teoksesta. Ranskaksi Kadonnutta aikaa etsimässä ilmestyi seitsemänä kirjana, suomennos on jaettu kymmeneen kirjaan (neljä ensimmäistä osaa on suomennoksessa jaettu kahtia). Kolme viimeistä osaa julkaistiin Proustin kuoleman jälkeen, joten niihin kirjailija ei enää ehtinyt tehdä muutoksia tai korjauksia ennen julkaisua - ja sen ilmeisesti myös huomaa. Luimme teosta Tiiliskivien ystävät -FB-ryhmässä vuoden päivät. Suomennoksen näkökulmasta

1590-luvun Trump (Susimessu)

Jos tämä olisi romaani, olisin varmaan puolivälissä heittänyt sen pois liiallisen epäuskottavuuden vuoksi. Mirkka Lappalaisen Susimessu: 1590-luvun sisällissota Ruotsissa ja Suomessa (Siltala 2009) kietoo yhteen kolme yleensä erillisinä käsiteltyä tapahtumaa: nuijasodan, Kaarle-herttuan ja Sigismundin taistelun Ruotsin kruunusta sekä "missio Suetican" eli Ruotsiin suuntautuneen vastauskonpuhdistuksen. Kirja maalaakin kokonaiskuvan Ruotsista, joka oli jättämässä keskiajan taakseen, mutta ei ollut vielä siirtynyt uuteen aikaan. Murroskausina on usein levotonta, eikä 1590-luku ollut totisesti poikkeus. Perustarina on sukudraama, joka on samalla taistelu valtaistuimesta. Kustaa Vaasan kuoltua hänen vanhempi poikansa peri kruunun. Erinäisten käänteiden jälkeen toiseksi vanhin poika Juhana kuitenkin nappasi valtaistuimen veljeltään. Hänen poikansa Sigismundista pitäisi siis tulla kuningas, mutta kolmas veli, Kaarle-herttua, ei halunnut päästää puoli-puolalaista veljenpo