
Selkein ja tutuin esimerkki poliittisesta kapitalismista on Kiina. Tässä järjestelmässä talous toimii kapitalistisesti, mutta valtiolla on suuri päätösvalta talousasioissa. Byrokratia toimii tehokkaasti, mutta oikeusvaltioperiaatetta ei noudateta, vaan valtio voi kohtalaisen mielivaltaisesti puuttua yritysten toimintaan. Poliittiseen kapitalismiin kuuluu väistämättömästi korruptio, jonka määrää valtio yleensä yrittää pitää jollain tavalla kurissa, jottei liiallinen korruptio uhkaa koko valtion legitimiteettiä ja saa kansaa nousemaan kapinaan.
Kohtalaista korruptiota ei tarvitse kuitenkaan enää painaa alemmaksi. Minulle Milanovicin kirjan kiinnostavin oivallus on se, että ihmiset itse asiassa pitävät pienestä korruptiosta enemmän kuin systeemistä, jossa ei ole korruptiota lainkaan. Se, että pienillä palveluksilla ja vastapalveluksilla saa asioita hoidettua joustavasti ja jouhevasti on psykologisesti aika miellyttävää: se antaa ihmisille toimijuuden tunteen. Sitä vastoin meikäläinen äärimmäisen matalan korruption järjestelmä vaikuttaa helposti konemaiselta ja pahimmillaan jopa kafkamaiselta: jos virkamieskoneisto päättää jotain, niin yksittäisen ihmisen voi olla äärimmäisen hankala saada vaikutettua asiaan millään tavalla.
Poliittinen kapitalismi on tällä hetkellä kovassa nousussa ympäri maailmaa, kun autoritaaristen johtajien määrä lisääntyy eri maissa. Mutta muutkaan maat eivät ole siltä turvassa. Perinteisesti rikkailla on ollut kovat pääomatulot ja matalammissa tuloluokissa taas ollaan nojattu lähes kokonaan palkkatuloihin. Milanovic kuitenkin osoittaa Pikettyyn nojaten, että tämä kuva on muuttunut: nykyisin rikkaat saavat sekä kovia palkka- että pääomatuloja. Kuva rikkaasta patruunasta tai teollisuuspomosta, joka tienaa omaisuudellaan lisää rahaa ja sijoittaa sen uusiin firmoihin, on jo vanhentunut. Nykyiset huippurikkaat ovat esimerkiksi yrittäjiä, jotka sekä omistavat firmansa että työskentelevät siinä toimitusjohtajina, tai huippupalkkioita vetäviä juristeja, jotka sijoittavat palkkojaan osakkeisiin ja kiinteistöihin.
Milanovic lopettaa kirjan lyhyeen politiikkasuositusosioon, jossa hän hahmottelee, mitä pitäisi tehdä, jotta kapitalismista saataisiin mahdollisimman vähän haitallinen ihmisille: rikkaiden verotus korkeammaksi, keskituloisten matalammaksi, tiukat rajat vaalirahoitukselle, jne. Tämä loppuosuus oli kirjan ylivoimaisesti heikoin osuus, eikä se tehnyt lainkaan samanlaista vaikutusta kuin kirjan alkuosa. Milanonic vaikuttaa olevan parhaimmillaan ongelmien analysoinnissa, ei niinkään korjausehdotusten tekemisessä.
Kommentit
Lähetä kommentti