Siirry pääsisältöön

The Uninhabitable Earth. Life After Warming (David Wallace-Wells)

Ilmastonmuutoksesta puhuessa ongelma on, että kuulostaa aika samalta, lämpeneekö maapallo 1,5° vai 2,0°. Puolen asteen eroa ei luulisi edes huomaavan. Siksi on aika rankkaa kuulla, että YK:n ilmastopaneeli IPCC:n mukaan 150 MILJOONAA ihmistä kuolee, jos lämpötila nouseekin 1,5 asteen sijasta kaksi astetta. Enemmän kuin Ranskan ja Saksan väkiluvut yhteensä.

Wallace-Wells toteaakin osuvasti, että jokaiseen asteeseen pitäisi suhtautua kuin maailmansotaan. Ei ole samantekevää, käydäänkö tällä vuosisadalla kaksi vai kolme maailmansotaa. Jokainen aste ja asteen puolikaskin on tärkeä.

Muutama "maailmansota" meille on joka tapauksessa tulossa. Kahden asteen lämpeneminen vaikuttaa väistämättömältä. Mutta se ei tarkoita, että kaikki olisi turhaa ja meidän kannattaisi vain tokaista "meidän jälkeemme vedenpaisumus", tällä kertaa kirjaimellisesti. Vaikka katastrofi on väistämätön, ovat järkyttävän helvetilliset maailmanloppuskenaariot vielä väistettävissä, mikäli ryhdymme hommiin ja pian. Jokaisella asteella on väliä, ja jokaisen lämpötilannousun estäminen on tärkeää. Kahden asteen lämpeneminen on paha juttu - mutta kolme astetta olisi vielä pahempi. Ei tule ikinä tilannetta, jolloin voitaisiin todeta, ettei enää kannata tehdä mitään. Vaikka asiat menisivät kuinka huonoiksi, kannattaa aina pyrkiä estämään niitä menemästä VIELÄ huonommiksi, koska asiat voisivat aina olla vielä pahemmin.

Ei kuulosta ehkä reilulta tai kivalta, että paras mahdollinen lopputulos on joka tapauksessa todella tuskallinen, mutta tällaista elämä on. Olisi kantsinut ehkä tehdä jotain silloin 90-luvulla, kun katastrofin olisi voinut vielä estää? Mutta eipä tehty, joten tällä mennään. Jos toimiin olisi ryhdytty 90-luvulla, olisi fossiilisia polttoaineita pitänyt vähentää vain 3% vuodessa, jotta oltaisiin estetty 2° nousu. Nyt kun olemme vain pyöritelleet peukaloitamme, niin samaa lopputulosta varten pitääkin vähentää 10% joka vuosi. Jos odotetaan vielä 10 vuotta, niin sitten pitäisikin vähentää 30% vuodessa. On siis huomattavasti parempi toimia heti, koska odottelu tulee kalliiksi.

Mutta ei siinä mitään, kalliiksi tämä tulee joka tapauksessa. Kaikki toimet ovat hintavia - mutta toisaalta toimimattomuus on vielä kalliimpaa. Arvioiden mukaan jokainen lisäaste alentaa globaalia talouskasvua noin 1% - mikä Suomessa tarkoittaisi noin 2,2 miljardia euroa vuodessa. Kannattaisi siis käyttää 0,9% BKT:stä (2 mrd€), jos sillä saataisiin estettyä yhden asteen nousu. Jälleen kerran: ei ole mitään keinoa saada jatkettua bileitä entisen malliin. Lasku on tulossa, muodossa tai toisessa. Joskus aikuisten täytyy hyväksyä, että aina tarinaan ei saada onnellista loppua.

Wallace-Wells luettelee loputtomiin erilaisia tapoja, joilla ilmastonmuutos tulee pistämään ihmisten elämän aivan sekaisin. Lisää tulvia, kuivuutta, nälänhätää, pakolaisuutta, sairauksia, sotia, jne, jne. Yhteenvetona: kaikki tulee menemään aivan päin helvettiä. 

Tästä voisi vetää loppupäätelmän, ettei millään ole mitään väliä. Mutta kuten jo aiemmin todettiin: ikinä ei pidä luovuttaa. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan tulee olemaan kallista, mutta toimimattomuus olisi vielä kalliimpaa. Meidän koko teollinen ja jälkiteollinen yhteiskuntamme on perustunut halvan fossiilisen energian varaan, mutta nyt lasku on tullut, eikä entistä ökyilyä voi enää jatkaa. Tulevat sukupolvet tulevat olemaan köyhempiä kuin edelliset. Mitä nopeammin tämän hyväksyy, sen parempi, sillä tätä tosiasiaa ei voi mitenkään estää.

Monet toivovat teknologisen kehityksen pelastavan meidät, mutta Wallace-Wells ei ole luottavainen, koska emme ole tähän saakkakaan hyödyntäneet olemassaolevaa teknologiaamme. Aurinkoenergian hinta on pudonnut alle viidesosaan siitä, mitä se oli vuonna 2000. Silti hiiltä poltetaan tällä hetkellä 80% enemmän kuin silloin. Energiankulutus on kasvanut niin nopeasti. Puhdas energia vain lisätään kakun päälle, mutta fossiilisten polttoa jatketaan vähintään samaan tapaan kuin ennen. 

Hiilenkaappausteknologiat ovat valitettavasti vielä aika alkeellisia, eikä Wallace-Wells odota näiltäkään ihmeitä. Mutta realistisesti ihmiset eivät tule vähentämään päästöjään niin paljon ja niin nopeasti, että pelkillä vähennyksillä voisimme pärjätä, joten jotta voimme mitenkään välttää järkyttävän pahat skenaariot, on meidän pakko kehittää hiilen talteenottoon jokin konsti. Samalla pitää toki vähentää ihan jumalattomasti päästöjä, mutta ilman talteenottoa ei meillä ihan hirveästi ole mitään mahdollisuutta. 

Pidin kirjan asenteesta todella paljon. Ilmastonmuutoskeskustelussa on ihan liikaa niin naiivia optimismia (kaikki ongelmat ratkaistaan jotenkin taianomaisesti) kuin kyynistä pessimismiä (mitään ei kuitenkaan voi enää tehdä, joten kannattaa vain bilettää täböllä ja jättää jälkeen savuavat rauniot). 

Wallace-Wells edustaa melko harvinaista näkökulmaa, joka samalla on suuri suosikkini: kyynistä optimismia. Hän hyväksyy sen faktana, että kahden asteen yli mennään ja reippaasti, koska ihmiset eivät tahdo muuttaa elämäntapojaan. Mutta hän ei ajattele, että peli olisi menetetty. Voimme vieläkin estää kolmen tai neljän asteen skenaariot - tai ainakin viiden-kuuden. Vaikka tilanne menisi kuinka pahaksi, voimme aina estää lisävahingot. Tämä on mielestäni tervein näkökulma ilmastonmuutokseen, enkä ole siitä juuri muista lähteistä kuullut. Jo siksi tämä on erinomainen kirja.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jumalan vihan ruoska: suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697 (Mirka Lappalainen)

Kesällä tulee matkustettua myös maalle, jolloin peltoja katsellessa ryhtyy väistämättä ajattelemaan ruoantuotantoa. Nykyinen tehomaatalous tuottaa isoja ylijäämiä, mutta aikaisemmin elämä ei ollut yhtä helppoa. Aina välillä kävi kuin Saarijärven Paavolle: viljan vei halla, piti panna puolet petäjäistä. Ja joskus ei puolet riittänyt. Suomen historian suurin nälänhätä tapahtui 1695-1697. Tämä ei ole se Nälkävuosi-kirjassa kuvattu nälänhätä. Se tapahtui 1860-luvulla, ja oli ihan piece of cake verrattuna 1600-luvun nälkävuosiin. 1800-luvun nälkävuosina kuoli "vain" suunnilleen 10% väestöstä. 1690-luvun nälkävuosissa arvioidaan kuolleen uskomattomat 25% väestöstä. Joka neljäs kuoli nälkään ja tauteihin. Se on täysin omaa luokkaansa kuolinluvuissa: Biafran tai Etiopian nälänhädät olivat isoja, mutta niissä kuolleisuus laskettiin yksinumeroisissa prosenteissa. Mitä pitää tapahtua, jotta neljäsosa väestöstä kuolee nälkään? Lappalaisen mukaan kyseessä oli monien asioide

Kadonnutta tiiliskiveä etsimässä

Tällä kertaa Tiiliskivien ystävät -lukupiirillämme oli vihdoin vuorossa tiiliskivien tiiliskivi, Marcel Proustin yli 3000-sivuinen eepos Kadonnutta aikaa etsimässä. Teos on julkaistu alunperin vuosina 1913 - 1927. Ensimmäisen osan julkaisun jälkeen puhkesi ensimmäinen maailmansota, joten toinen osa sai odottaa julkaisuaan vuoteen 1918 saakka. Ensimmäiselle osalle Proust ei meinannut löytää kustantajaa, joten hänen piti lopulta maksaa kustantajalle kirjan julkaisemisesta. Se oli suurmenestys, joten toista osaa varten kustantajat suorastaan kilpailivat teoksesta. Ranskaksi Kadonnutta aikaa etsimässä ilmestyi seitsemänä kirjana, suomennos on jaettu kymmeneen kirjaan (neljä ensimmäistä osaa on suomennoksessa jaettu kahtia). Kolme viimeistä osaa julkaistiin Proustin kuoleman jälkeen, joten niihin kirjailija ei enää ehtinyt tehdä muutoksia tai korjauksia ennen julkaisua - ja sen ilmeisesti myös huomaa. Luimme teosta Tiiliskivien ystävät -FB-ryhmässä vuoden päivät. Suomennoksen näkökulmasta

1590-luvun Trump (Susimessu)

Jos tämä olisi romaani, olisin varmaan puolivälissä heittänyt sen pois liiallisen epäuskottavuuden vuoksi. Mirkka Lappalaisen Susimessu: 1590-luvun sisällissota Ruotsissa ja Suomessa (Siltala 2009) kietoo yhteen kolme yleensä erillisinä käsiteltyä tapahtumaa: nuijasodan, Kaarle-herttuan ja Sigismundin taistelun Ruotsin kruunusta sekä "missio Suetican" eli Ruotsiin suuntautuneen vastauskonpuhdistuksen. Kirja maalaakin kokonaiskuvan Ruotsista, joka oli jättämässä keskiajan taakseen, mutta ei ollut vielä siirtynyt uuteen aikaan. Murroskausina on usein levotonta, eikä 1590-luku ollut totisesti poikkeus. Perustarina on sukudraama, joka on samalla taistelu valtaistuimesta. Kustaa Vaasan kuoltua hänen vanhempi poikansa peri kruunun. Erinäisten käänteiden jälkeen toiseksi vanhin poika Juhana kuitenkin nappasi valtaistuimen veljeltään. Hänen poikansa Sigismundista pitäisi siis tulla kuningas, mutta kolmas veli, Kaarle-herttua, ei halunnut päästää puoli-puolalaista veljenpo