Siirry pääsisältöön

Suuri murros (Karl Polanyi)


Polanyi pyrkii klassikkoteoksessaan selittämään fasismin nousun taloushistorian avulla. Samalla kirja on eräänlainen kritiikki modernismia vastaan, ja se onkin monella tavalla aiemmin arvioimani Seeing Like a Staten henkinen edeltäjä.

Olen itsekin saanut kuulla moneen kertaan, kuinka edellisten sukupolvien edustajat muistelevat kaiholla, miten kaikki oli ennen paremmin. Mutta me olemme nykyisin merkittävästi rikkaampia kuin vaikka 1970-luvulla, 50-luvusta puhumattakaan. Suomen BKT on yli nelinkertaistunut vaikkapa Vanhan valtausvuoden 1968 jälkeen. Jos joku tienaisi tänään ostovoimakorjattunakin saman verran kuin keskiluokkaisen 70-lukulaiset, hänen katsottaisiin elävän epätoivoisen syvässä köyhyydessä. 


Mutta rikkaus ei tuo automaattisesti mukanaan hyvinvointia. Elämme ehkä suuremmassa materiaalisessa onnessa kuin 70-luvulla, mutta se ei tarkoita, että elämämme olisi parempaa. Ääriesimerkkinä: Jos meillä on tyyppi, joka tienaa joka vuosi 20 000 euroa, hän pystyy suunnittelemaan tulevaisuuttaan, hankkimaan (vuokra)asunnon ja perustamaan vaikka perheen, joskin melko köyhän. Jos taas meillä on tyyppi, joka tienaa joka vuosi joko 60 000 euroa tai 0 euroa, ei hänen tilanteensa olekaan ruusuinen. KESKIMÄÄRIN hän tienaa paljon enemmän kuin aiemmin mainittu henkilö, mutta hänellä on jatkuvasti uhkana se, että kaksi tai kolme kertaa peräkkäin iskeekin nollan euron vuosi. Siksi hänen täytyy säästää aivan hulluna ja olla huolissaan tilanteestaan. Jos näiden tyyppien tilanne yleistetään yhteiskunnalliseksi, niin jälkimmäisessä yhteiskuntatilanteessa ollaan paradoksaalisesti sekä rikkaampia että huonommassa taloudellisessa tilanteessa.


Eikä hyvinvointi ole pelkästään aineellista. Kuinka moni meistä olisi valmis ottamaan vastaan työpaikan, josta tienaa 200 000€ vuodessa, mutta sen hintana täytyisi luopua kaikista merkityksellisistä ihmissuhteista, työ olisi täysin merkityksetöntä sekä henkisesti kuluttavaa ja se veisi kaiken vapaa-ajan? Jotkut ottaisivat tämän diilin, mutta aika harvaa se houkuttaisi.


Mutta jotkut ottavat sen diilin. Sitten ne ajelevat Lambourgineillaan ympäriinsä ja muutenkin leveilevät rahoillaan. Köyhemmän mutta merkityksellisemmän elämän valinneet saattavat tuntea kateuden piston: ehkä sittenkin olisi pitänyt valita rikas mutta merkityksetön elämä. Rikkaus näkyy ulospäin, merkityksettömyys ei.


Kävin Teneriffalla muutama kuukausi sitten. Se on tunnettu turistisaari, mutta siellä on paljon vanhaa maatalouteen perustuvaa kyläelämää jäljellä. Mutta joka vuosi yhä useampi nuori jättää tilat ja lähtee leveämmän leivän perässä aurinkorannalle turisteja palvelemaan. Joku päivä nuoria ei enää riitä tarpeeksi jatkamaan maatilojen hommia, jolloin kyläyhteisöt katoavat. Sen jälkeen Teneriffan asukkaat ovat varmaan keskimäärin rikkaampia kuin nyt, mutta tuskin onnellisempia. He ovat muuttuneet palvelijoiksi, joilla ei ole yhteisöä. He voivat rahoillaan sitten varmaan ostaa isompia telkkareita yksiöihinsä.

Suuri murros ei käy turistisaarien tai 70-luvun tilanteita läpi, koska se on kirjoitettu jo vuonna 1944. Polanyi keskittyy teolliseen vallankumoukseen. 1800-luvulla yhteiskunnat rikastuivat merkittävästi, mutta samalla syntyi valtava köyhälistö. Nämä kaupunkien köyhät olivat kurjempia kuin aikaisemmat maatalousyhteiskunnan köyhät, koska heillä ei ollut minkäänlaista turvaverkkoa - ei materiaalista eikä moraalista.

Markkinatalous on hyvin uusi ilmiö. Ennen 1800-lukua talous ei toiminut markkinoiden voimalla käytännössä missään päin maailmaa. Yleensä ihmiset olivat omavaraisia ja tuottivat vain omaa kotitalouttaan varten. Kaupungeissa on käyty aina kauppaa, mutta silloinkin henkilökohtaiset suhteet kauppiaiden välillä ovat olleet merkittäviä. Hinnat eivät määräytyneet puhtaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Markkinoita säädeltiin monimutkaisilla säännöillä ja rituaaleilla, jotka estivät markkinoiden kehittymisen.

Kun siirrytään historialliselle maaseudulle, niin markkinat katoavat käytännössä kokonaan. Ihmisten välisessä kaupassa vastavuoroisuus oli normi, jonkin verran tehtiin yksisuuntaista omaisuuden uudelleenjakoa (esimerkiksi isojen juhlien avulla). Talous oli järjestynyt ihan eri tavalla kuin nykyisin. Sen takia maaseudun köyhyys oli myös ihan erilaista kuin myöhempi kaupunkien köyhälistön kurjuus.

Polanyi kirjoittaa paljon kultakannasta. 1800-luvulla ja ensimmäisen maailmansodan jälkeen käytettiin nykyajan näkökulmasta järjettömän paljon vaivaa kultakannassa pysymiseen. Valtio valtion perään pyrki ensisijaisesti vakauttamaan valuuttansa kultakantaan, sen sijaan että ne olisivat vaikkapa huolehtineet köyhistään tai jotain muuta vastaavaa.

Kun vapaa markkinatalous uhkasi luoda niin paljon köyhyyttä, että koko yhteiskunnan rakenne alkoi olla vaarassa, syntyi sitä vastaan hyvin spontaanisti yhteiskunnan puolustusmekanismeja. Kehitettiin erilaisia köyhäinapujärjestelmiä, ammattiliittoja jne, joiden avulla vahinkoa yritettiin estää paisumasta. Nämä onnistuivat tavoitteessaan ja yhteiskunnat pysyivät kasassa, mutta ne eivät onnistuneet korjaamaan sosiaalista vahinkoa. Kansallisvaltiot olivat täynnä juurettomia ihmisiä. Tilanne oli otollinen fasismin kaltaiselle aatteelle, joka lupasi merkityksiä.

Fasismi on nyt taakse jäänyttä aikaa, mutta juurettomuus ja merkityksen puute ei ole kadonnut mihinkään. Kultakantaa ei enää ole, mutta onhan meillä toisaalta euro: monien mielestä poliitikot tuntuvat pitävän euron pelastamista tärkeämpänä kuin eurooppalaisten talouksien kunnostamista.  Polanyi ei anna kirjassaan ihan hirveästi ratkaisuehdotuksia. Hän pitää tärkeänä oikeutta työhön, ja vieläpä merkitykselliseen työhön. Kirjan sankari on utopistisosialisti Robert Owen, joka edisti 1800-luvulla osuustoimintaa. Polanyi myös toteaa, että jopa hyväntahtoiset instituutiot, kuten hyvinvointivaltio tai ammattiliitot, saattavat pelkän kokonsa ja etäisyytensä vuoksi vaikuttaa uhkaavilta. Polanyi tuntuu kehoittavan siirtämään kaiken toiminnan mahdollisimman lähelle ruohonjuuritasoa. 

Kirjan ikä näkyy jonkin verran sitä lukiessa, mutta se ei ole merkittävästi vanhentunut, kuten yritin tässä arviossa osoittaa. Samat voimat vaikuttavat edelleen yhteiskunnassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jumalan vihan ruoska: suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697 (Mirka Lappalainen)

Kesällä tulee matkustettua myös maalle, jolloin peltoja katsellessa ryhtyy väistämättä ajattelemaan ruoantuotantoa. Nykyinen tehomaatalous tuottaa isoja ylijäämiä, mutta aikaisemmin elämä ei ollut yhtä helppoa. Aina välillä kävi kuin Saarijärven Paavolle: viljan vei halla, piti panna puolet petäjäistä. Ja joskus ei puolet riittänyt. Suomen historian suurin nälänhätä tapahtui 1695-1697. Tämä ei ole se Nälkävuosi-kirjassa kuvattu nälänhätä. Se tapahtui 1860-luvulla, ja oli ihan piece of cake verrattuna 1600-luvun nälkävuosiin. 1800-luvun nälkävuosina kuoli "vain" suunnilleen 10% väestöstä. 1690-luvun nälkävuosissa arvioidaan kuolleen uskomattomat 25% väestöstä. Joka neljäs kuoli nälkään ja tauteihin. Se on täysin omaa luokkaansa kuolinluvuissa: Biafran tai Etiopian nälänhädät olivat isoja, mutta niissä kuolleisuus laskettiin yksinumeroisissa prosenteissa. Mitä pitää tapahtua, jotta neljäsosa väestöstä kuolee nälkään? Lappalaisen mukaan kyseessä oli monien asioide...

Ulysses-savotta

Tällä kertaa savotan kohteena on James Joycen mestariteos Ulysses vuodelta 1922, joka on varmaan aika yleismaailmallisesti tunnettu tosi vaikeana kirjana. Moni aloittaa, harva lukee loppuun asti. Ruben Bolling tekikin sarjakuvan " Kuvitetut klassikot: Ulysseksen puolitoista ensimmäistä sivua ". Ulysses on suomennettu kahdesti: Pentti Saarikoski käänsi sen 1964 nimellä Odysseus. Leevi Lehto teki uuden suomennoksen kirjasta vuonna 2012. Lehdon suomennos on oikea järkäle, koska se sisältää niin tajuttomasti alaviitteitä. Joillain sivuilla on enemmän suomentajan huomautuksia kuin itse tekstiä. Suhtaudun vähän ristiriitaisesti Lehdon ratkaisuun liittää näitä alaviitteitä mukaan kirjaan. Monesti ne ovat todella hyödyllisiä ja perusteltuja. Tekstin viittaukset erilaisiin roomalaiskatolisen messun osiin tai Irlannin symboleihin olisivat olleet ilmiselviä irlantilaislukijoille kirjan ilmestymisvuonna, mutta ne ovat täysin tuntemattomia suomalaislukijalle vuonna 2017. Näissä tapauk...

Millaista oli elämä keskiajalla? (Matkaopas keskiajan Suomeen)

Ilari Aalto & Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen (Atena 2015) Opiskelin yliopistossa historiaa, ja osana koulutustamme tutustuimme erilaisiin arkistoihin. Kansallisarkistossa meille esiteltiin hylly, jossa oli puolisen tusinaa järkyttävän paksua opusta. Niitä on vaikea sanoa "kirjoiksi", koska ne olivat 20-50 cm paksuja: ne olivat samojen kansien väliin sidottuja dokumenttikokoelmia. "Tuossa ovat kaikki keskiaikaiset lähteet", opas kertoi meille. Ottaen huomioon, että Suomen keskiaika kesti noin 300-400 vuotta, oli kirjojen paksuudesta huolimatta lähteiden määrä säälittävän pieni.  Siksi jokainen keskiajasta kirjoittava tutkija joutuu turvautumaan aika paljon "historian aputieteisiin", kuten niitä joskus kuulee alentuvasti kutsuttavan: arkeologiaan, kielitieteeseen, folkloristiikkaan ja kansatieteeseen. Ei olekaan ihme, että Matkaoppaan kirjoittaja Aalto on nimenomaan arkeologi eikä historioitsija.  "Suomesta" ...