Siirry pääsisältöön

Metsä on pilalla, pelkkää paskaa tilalla (Metsä meidän jälkeemme)

Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Jenni Raina: Metsä meidän jälkeemme (Like, 2019).

Kolmannen polven helsinkiläisenä en oikein tiedä metsistä mitään. Tai tarkemmin: koska olen tutustunut metsiin lähinnä virkistyskäytön kautta, minulla on ollut niistä vähän vääristynyt käsitys. Kun minä käyn metsässä, on se todennäköisesti joku Nuuksio tai muu kansallispuisto, josta löytyy kelohonkia, lahopuita ja sen sellaista. Oikeaa metsää, siis.

Mutta tällaista metsää ei Suomessa enää ole juuri yhtään. Ylivoimaisesti suurin osa Suomen "metsistä" on todellisuudessa tasaikäistä istutettua puupeltoa, jonka kohtalona on avohakkuu. Tällaisessa puupellossa eivät kovinkaan monet eläinlajit pärjää, eikä olekaan ihme, että Suomestä löytyy lähes 900 uhanalaista lajia.

Metsä meidän jälkeemme kertoo, miksi näin on, ja voi pojat se on karseaa luettavaa. Harvoin ns. V-käyrä on noussut yhtä nopeasti kuin tätä kirjaa lukiessa.

Metsä meidän jälkeemme selitti, miksi avohakkuut ovat niin suosittuja: se ei johdu pelkästään metsänomistajien ahneudesta, vaan Metsähallitus vuosikymmenien ajan kielsi ehdottomasti jatkuvan kasvun periaatteen mukaan toimivan metsänhoidon. Jos joku metsänomistaja yritti vältellä avohakkuita ja ottaa metsästään puita pieniä määriä kerrallaan, niin hänen metsänsä "rauhoitettiin" eli määrättiin käyttökieltoon ja saatettiin määrätä avohakattavaksi! Aivan sekopäistä toimintaa, joka pohjautui täysin tieteellisesti perustelemattomalle väitteelle siitä, että jatkuvan kasvun metsänhoito "pilaisi" metsät. 

Miksi metsä ei saanut mennä pilalle? Suurin osa metsistähän on yksityisissä käsissä: eikö omalle omaisuudelleen saa tehdä mitä huvittaa? Sodanjälkeisessä Suomessa vastaus oli ehdottomasti "ei". Metsäteollisuus nähtiin niin tärkeäksi osaksi Suomen taloutta, että sen elinvoimaisuuden eteen piti tehdä kaikkensa. Jotta paperi kävisi kaupaksi, piti raaka-ainetta saada halvalla. Metsänomistajien etua ei tässä ajateltu, vaan paperimiesten ja  sellupatruunoiden. Ehkä tämä oli tavallaan ihan ymmärrettävää sodan jälkeen, kun oli sotakorvauksia ja kaikkea, mutta se, että samaa periaatetta jatkettiin vuoteen 2014 saakka on aivan käsittämätöntä. 

Erityisesti metsäojituksesta kertova luku sai vihat nousemaan. Olin lukenut kirjoittajien artikkelin samasta aiheesta Hesarista jo aiemmin, joten en ollut niin järkyttynyt kuin olisin valmistautumattomana voinut olla, mutta kyllä se silti aina jaksaa raivostuttaa. Metsäojissa on kyse siitä, että soita kuivatetaan ojittamalla, jolloin tilalle voidaan istuttaa metsää. Maanomistajan näkökulmasta tämän pystyy tiettyyn pisteeseen asti ymmärtämään: suohan ei tuota käytännössä lainkaan rahaa omistajalleen, vaikka tietysti on harmi, että suoluonto joutuu kärsimään. 

Mutta "tietty piste" ylitettiin Suomessa niin että heilahti. Jostain syystä joku neropatti keksi ryhtyä maksamaan korvausta soiden ojittamisesta, missä ei ole liiemmälti järkeä. Jos suon ojittaminen on taloudellisesti hyvä idea, niin sehän tehtäisiin, sai korvausta tai ei. Ainoa, mitä korvaus saa aikaan, on vääristynyt kannustin ojittaa sellaisiakin soita, joilla eivät puut edes kasva ojittamisen jälkeen. Valtio siis käyttää minun veroeurojani siihen, että soita tuhotaan ilman mitään hyötyä. Ojittamisesta maksettiin peräti kilometrien mukaan! Kannatti siis tehdä niin paljon turhaa ojaa kuin vain ehti kaivaa! Suovesi tietysti valui jonnekin, joten ojituksen tuloksena lähialueen järvi menee aivan pilalle.

Ei pidä myöskään unohtaa lukua biotaloudesta, tuosta Sipilän visioimasta Suomen talouden pelastajasta, jonka vuoksi hakkuita pitää laajentaa massiivisesti. Biotalous käytännössä tarkoittaa - sellun myymistä kiinalaisille. Ei edes valmiin kartongin, vaan pelkän raaka-aineen. Yleensä kun kuulen, että joku valtio hakkaa vanhoja metsiään myydäkseen raaka-ainetta kiinalaisille, oletan kyseessä olevan kehitysmaan, joilla ei ole hirveästi muitakaan vaihtoehtoja. Mutta ei, me teemme sen ihan vapaaehtoisesti!

Metsä meidän jälkeemme on Tieto-Finlandiansa ansainnut, vaikka muutamissa kohdissa luvut lipsahtivat tarpeettoman human-interest -osastolle.

Ja kuvat ovat upeita!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jumalan vihan ruoska: suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697 (Mirka Lappalainen)

Kesällä tulee matkustettua myös maalle, jolloin peltoja katsellessa ryhtyy väistämättä ajattelemaan ruoantuotantoa. Nykyinen tehomaatalous tuottaa isoja ylijäämiä, mutta aikaisemmin elämä ei ollut yhtä helppoa. Aina välillä kävi kuin Saarijärven Paavolle: viljan vei halla, piti panna puolet petäjäistä. Ja joskus ei puolet riittänyt. Suomen historian suurin nälänhätä tapahtui 1695-1697. Tämä ei ole se Nälkävuosi-kirjassa kuvattu nälänhätä. Se tapahtui 1860-luvulla, ja oli ihan piece of cake verrattuna 1600-luvun nälkävuosiin. 1800-luvun nälkävuosina kuoli "vain" suunnilleen 10% väestöstä. 1690-luvun nälkävuosissa arvioidaan kuolleen uskomattomat 25% väestöstä. Joka neljäs kuoli nälkään ja tauteihin. Se on täysin omaa luokkaansa kuolinluvuissa: Biafran tai Etiopian nälänhädät olivat isoja, mutta niissä kuolleisuus laskettiin yksinumeroisissa prosenteissa. Mitä pitää tapahtua, jotta neljäsosa väestöstä kuolee nälkään? Lappalaisen mukaan kyseessä oli monien asioide...

Ulysses-savotta

Tällä kertaa savotan kohteena on James Joycen mestariteos Ulysses vuodelta 1922, joka on varmaan aika yleismaailmallisesti tunnettu tosi vaikeana kirjana. Moni aloittaa, harva lukee loppuun asti. Ruben Bolling tekikin sarjakuvan " Kuvitetut klassikot: Ulysseksen puolitoista ensimmäistä sivua ". Ulysses on suomennettu kahdesti: Pentti Saarikoski käänsi sen 1964 nimellä Odysseus. Leevi Lehto teki uuden suomennoksen kirjasta vuonna 2012. Lehdon suomennos on oikea järkäle, koska se sisältää niin tajuttomasti alaviitteitä. Joillain sivuilla on enemmän suomentajan huomautuksia kuin itse tekstiä. Suhtaudun vähän ristiriitaisesti Lehdon ratkaisuun liittää näitä alaviitteitä mukaan kirjaan. Monesti ne ovat todella hyödyllisiä ja perusteltuja. Tekstin viittaukset erilaisiin roomalaiskatolisen messun osiin tai Irlannin symboleihin olisivat olleet ilmiselviä irlantilaislukijoille kirjan ilmestymisvuonna, mutta ne ovat täysin tuntemattomia suomalaislukijalle vuonna 2017. Näissä tapauk...

Millaista oli elämä keskiajalla? (Matkaopas keskiajan Suomeen)

Ilari Aalto & Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen (Atena 2015) Opiskelin yliopistossa historiaa, ja osana koulutustamme tutustuimme erilaisiin arkistoihin. Kansallisarkistossa meille esiteltiin hylly, jossa oli puolisen tusinaa järkyttävän paksua opusta. Niitä on vaikea sanoa "kirjoiksi", koska ne olivat 20-50 cm paksuja: ne olivat samojen kansien väliin sidottuja dokumenttikokoelmia. "Tuossa ovat kaikki keskiaikaiset lähteet", opas kertoi meille. Ottaen huomioon, että Suomen keskiaika kesti noin 300-400 vuotta, oli kirjojen paksuudesta huolimatta lähteiden määrä säälittävän pieni.  Siksi jokainen keskiajasta kirjoittava tutkija joutuu turvautumaan aika paljon "historian aputieteisiin", kuten niitä joskus kuulee alentuvasti kutsuttavan: arkeologiaan, kielitieteeseen, folkloristiikkaan ja kansatieteeseen. Ei olekaan ihme, että Matkaoppaan kirjoittaja Aalto on nimenomaan arkeologi eikä historioitsija.  "Suomesta" ...