Siirry pääsisältöön

Kulkutauteja ennen koronaa (Kuolemalla on aina syynsä)

Eino Jutikkala: Kuolemalla on aina syynsä (WSOY 1987)

Yhtä aihetta tutkivat historiateokset tulivat muotiin 2000-luvulla: muistan, kuinka äkisti historiahyllyt kirjakaupoissa olivat täynnä suolan tai maailmankaupan tai paperin tai syövän historiaa. Jutikkalan teos kuoleman historiasta tuntuisi sopivan hyvin tähän buumiin - paitsi että se on kirjoitettu jo 1987. Hyvin edellä trendejä!

Kirjan ikä näkyy tietenkin siinä, ettei kirja kykene puhumaan väestönhistoriasta juuri 1960-lukua pidemmälle, mutta myös kielessä. Jutikkala kirjoittaa tyylillä, jota on vaikea kuvata muulla adjektiivilla kuin "vanhanaikainen". Teksti on kyllä hyvää, mutta välillä melko kuivaa.

Parhaat osuudet ovat heti alussa, kun Jutikkala kuvaa antiikin ja keskiajan väestöhistoriaa. Hän purkaa jatkuvasti erilaisia myyttejä väestöhistoriasta (perheet eivät keskiajalla olleet kovin isoja, koska lapsikuolleisuus oli niin suurta; nälkävuosien kuolinluvut eivät johtuneet nälkään kuolemisesta vaan kulkutaudeista). Monesti hän sivu toisensa jälkeen kumoaa erilaisia teorioita jostain väestönmuutoksesta (kuten lapsimäärän laskusta teollistumisen alussa), mutta lopulta ei osaa sanoa, mistä väestönmuutos sitten johtui. Se on hieman turhauttavaa, joskin ihan rehellistä.

Nyt kun koronavirus COVID-19 on levinnyt pandemiaksi, niin mikä olisi mukavampaa kuin lukea kirjaa, jossa kulkutaudit ovat merkittävässä roolissa? Kulkutaudeista kertovat osuudet olivat erinomaisia. Erityisesti kirja käy läpi mustaa surmaa ja isorokkoa, mutta myös etenkin sotajoukkojen mukana kulkeneet pilkkukuume ja punatauti olivat isoja tappajia.

Jutikkala toistaa moneen kertaan, kuinka entusaikojen lyhyt eliniän odote johti hyvin suurella osin järkyttävän suurusta lapsikuolleisuusluvuista. Tämä ei ole uutinen kenellekään yhtään historia lukeneelle, mutta entisaikojen lastenhoitomenetelmät silti pysäyttävät. Pohjanmaalla esimerkiksi oli 1700-luvulla tavallista jättää imeväinen kehtoon koko päiväksi ja laittaa kehotin tulee lehmänsarvi täynnä maitoa, jista nestettä sitten tippuu hitaasti lapsen suuhun. Tosin epäyllättävästi tämä metodi levitti infektioita aivan hulluna. Teollisen vallankumouksen Englannissa taas lapsille saatettiin antaa oopiumia, jotta he pysyisivät rauhallisina koko päivän, kun äiti oli töissä, varsin arvattavin seurauksin.

Loppua kohden kirja muuttuu huomattavasti tylsemmäksi, kun tullaan uudelle ajalle. Jutikkala yrittää seurata koko Euroopan väestötrendejä, mutta sen vuoksi teksti alkaa muuttua listamaiseksi eikä sitä enää lue ilokseen.

Kokonaisuutena kuitenkin erittäin hyvä teos, joka antaa paljon eväitä historiasta kiinnostuneille. On aina terveellistä lukea kirjoja, jotka muistuttavat, etteivät historian suuret linjat riipu niinkään yksittäisten sotapäälliköiden tai kuninkaiden toimista, vaan sellaisista asioista kuin ilmaston vaihtelusta tai kulkutautien saapumisesta uusille alueille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jumalan vihan ruoska: suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697 (Mirka Lappalainen)

Kesällä tulee matkustettua myös maalle, jolloin peltoja katsellessa ryhtyy väistämättä ajattelemaan ruoantuotantoa. Nykyinen tehomaatalous tuottaa isoja ylijäämiä, mutta aikaisemmin elämä ei ollut yhtä helppoa. Aina välillä kävi kuin Saarijärven Paavolle: viljan vei halla, piti panna puolet petäjäistä. Ja joskus ei puolet riittänyt. Suomen historian suurin nälänhätä tapahtui 1695-1697. Tämä ei ole se Nälkävuosi-kirjassa kuvattu nälänhätä. Se tapahtui 1860-luvulla, ja oli ihan piece of cake verrattuna 1600-luvun nälkävuosiin. 1800-luvun nälkävuosina kuoli "vain" suunnilleen 10% väestöstä. 1690-luvun nälkävuosissa arvioidaan kuolleen uskomattomat 25% väestöstä. Joka neljäs kuoli nälkään ja tauteihin. Se on täysin omaa luokkaansa kuolinluvuissa: Biafran tai Etiopian nälänhädät olivat isoja, mutta niissä kuolleisuus laskettiin yksinumeroisissa prosenteissa. Mitä pitää tapahtua, jotta neljäsosa väestöstä kuolee nälkään? Lappalaisen mukaan kyseessä oli monien asioide...

Ulysses-savotta

Tällä kertaa savotan kohteena on James Joycen mestariteos Ulysses vuodelta 1922, joka on varmaan aika yleismaailmallisesti tunnettu tosi vaikeana kirjana. Moni aloittaa, harva lukee loppuun asti. Ruben Bolling tekikin sarjakuvan " Kuvitetut klassikot: Ulysseksen puolitoista ensimmäistä sivua ". Ulysses on suomennettu kahdesti: Pentti Saarikoski käänsi sen 1964 nimellä Odysseus. Leevi Lehto teki uuden suomennoksen kirjasta vuonna 2012. Lehdon suomennos on oikea järkäle, koska se sisältää niin tajuttomasti alaviitteitä. Joillain sivuilla on enemmän suomentajan huomautuksia kuin itse tekstiä. Suhtaudun vähän ristiriitaisesti Lehdon ratkaisuun liittää näitä alaviitteitä mukaan kirjaan. Monesti ne ovat todella hyödyllisiä ja perusteltuja. Tekstin viittaukset erilaisiin roomalaiskatolisen messun osiin tai Irlannin symboleihin olisivat olleet ilmiselviä irlantilaislukijoille kirjan ilmestymisvuonna, mutta ne ovat täysin tuntemattomia suomalaislukijalle vuonna 2017. Näissä tapauk...

Millaista oli elämä keskiajalla? (Matkaopas keskiajan Suomeen)

Ilari Aalto & Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen (Atena 2015) Opiskelin yliopistossa historiaa, ja osana koulutustamme tutustuimme erilaisiin arkistoihin. Kansallisarkistossa meille esiteltiin hylly, jossa oli puolisen tusinaa järkyttävän paksua opusta. Niitä on vaikea sanoa "kirjoiksi", koska ne olivat 20-50 cm paksuja: ne olivat samojen kansien väliin sidottuja dokumenttikokoelmia. "Tuossa ovat kaikki keskiaikaiset lähteet", opas kertoi meille. Ottaen huomioon, että Suomen keskiaika kesti noin 300-400 vuotta, oli kirjojen paksuudesta huolimatta lähteiden määrä säälittävän pieni.  Siksi jokainen keskiajasta kirjoittava tutkija joutuu turvautumaan aika paljon "historian aputieteisiin", kuten niitä joskus kuulee alentuvasti kutsuttavan: arkeologiaan, kielitieteeseen, folkloristiikkaan ja kansatieteeseen. Ei olekaan ihme, että Matkaoppaan kirjoittaja Aalto on nimenomaan arkeologi eikä historioitsija.  "Suomesta" ...