Siirry pääsisältöön

Vanhempaa scifiä (Kissan kehto, Enemmän kuin ihminen, This Immortal)


Kissan kehto (Kurt Vonnegut)


Kissan kehto on taattua Vonnegutia. Tarina etenee yhdestä absurdista tilanteesta toiseen, kuitenkin koko ajan suhteellisen loogisesti edeten. Tarinassa on selkeä juoni: päähenkilö suunnittelee kirjaa yhdestä ydinpommin keksijöistä. Lukijalle ja lopulta myös päähenkilölle selviää, että tämä ydinpommin isä on keksinyt myös toisen, vielä vaarallisemman keksinnön, nimeltään jää-yhdeksän. Jää-yhdeksän on veden olomuoto, joka jäätyy plus 40 asteessa. Jos sitä pääsee vaikka mereen, se alkaa muuttaa kaikkea ympärillä olevaa vettä myös jää-yhdeksäksi, kunnes kaikki maailman vedet ovat lämmintä jäätä.

Mutta tämä juoni ei ole tarinan keskiössä, vaan ajatus ihmiselämän näennäisestä satunnaisuudesta ja sen taustalla olevasta väistämättömyydestä. Päähenkilö kääntyy kirjan aikana uskontoon nimeltä bokononismi, jonka mukaan kaikki ihmiset toteuttavat jumalaista suunnitelmaa, tiesivät he siitä tai eivät. Oudot sattumat ja tapahtumat ovat bokononismissä tärkeitä: ne ovat merkkejä siitä, mitä ihmisen tulee tehdä toteuttaakseen mystistä suunnitelmaa.

Kirjassa on äärimmäisen lyhyitä lukuja, vain parin sivun mittaisia. Se tekee lukukokemuksesta erilaisen: kirjaan on helppo tarttua ja lukea vain muutama sivu, mutta toisaalta luvusta toiseen siirtyminen näin nopeasti koukuttaa.  Kun kirja oli vielä aika lyhyt, niin luin koko teoksen muutamassa päivässä.



Enemmän kuin ihminen (Theodore Sturgeon)

 
Enemmän kuin ihminen on Sturgeonin kuuluisin teos. Se on jo yli 60 vuotta vanha, mikä näkyi kyllä välillä. Jo se, että päähenkilöä kuvataan "idiootiksi" ja toista hahmoa "mongoloidiksi" on vihje, ettei kirjaa ole ehkä kirjoitettu 2000-luvulla.

Tarina pyörii psionisten voimien ympärillä, mikä on jo itsessään hupaisan vanhanaikaista. Psioniset voimat, kuten ESP, telekineesi tai teleportaatio ovat nykyisin siirtyneet jo aika tukevasti supersankarikirjojen puolelle - ei niitä enää usein scifissä näe, ainakaan korostetusti. 

Mutta näiden ei pidä antaa häiritä, sillä Enemmän kuin ihminen on vahva teos. Se kertoo ihmisyydestä ja kasvamisesta. Se kuvaa ihmisten synkät ja pimeät puolet yhtä hyvin kuin ihmisten hyvät ja ystävälliset puolet. Kirjassa on kolme osaa: jokainen näistä alkaa in medias res, joten lukija joutuu useamman kerran päättelemään, mitä juonessa oikeastaan tapahtuu. 

Sturgeon kirjoittaa hyvin korkeakirjallisesti. Hänen tekstinsä on myös todella mukaansatempaavaa: luin koko teoksen melkein yhdellä istumalla.



This Immortal (Roger Zelazny)


Maapallo on raunioina. Ydinsota on tuhonnut suuren osan maailmasta, ainoastaan joillain saarilla on enää sivistyneitä yhteiskuntia jäljellä. "Vanhoja paikkoja" pelätään, sillä ne ovat täynnä säteilyä ja mutantteja. Suurin osa ihmiskunnasta on muuttanut toisiin tähtijärjestelmiin, pakolaisiksi vegalaisten avaruusolentojen maailmoihin. Vegalaiset puolestaan käyvät mielellään vierailulla Maapallolla, sillä puoliksi tuhoutunut planetta on heidän mielestään hyvin kiinnostava. Tämän seurauksena koko Maapallo on muuttunut eräänlaiseksi valtavaksi ulkoilmamuseoksi ja turistikohteeksi.

Nyt yksi vegalainen haluaa kirjoittaa kirjan Maapallosta. Taustatutkimuksiaan varten hän haluaa kierrellä Vanhoilla paikoilla: Egyptissä, Kreikassa, Italiassa, Britanniassa ja niin edespäin. Päähenkilö Conrad Nomikos värvätään vegalaisen oppaaksi. Conrad ei ole innoissaan tästä tehtävästä, erityisesti kun paljastuu, että vegalainen on vähän liian kiinnostunut Conradin menneisyydestä, jota onkin paljon enemmän kuin tavallisilla pulliaisilla. Conrad on elänyt huomattavan pitkään, vaikka hän näyttää edelleen nuorelta.

Matkoillaan Conrad ja vegalainen kohtaavat erilaisia mutatoituneita eläimiä, kuten kuusijalkaisia lehmiä. Kaiken huippu ovat "boadiilit", käärmeenkaltaiset krokotiilit, joilla on kymmeniä pieniä jalkoja. Tämä on liikuttavan typerää: ihan kuin säteily olisi taikuutta, joka voi tuosta vain luoda täysin uusia eläinlajeja, jotka poikkeavat villisti kaikista olemassaolevista lajeista. Tästä huomaa, kuinka nuori tiede genetiikka lopulta on. DNA:n rakenne selvitettiin vasta 1953. Ehkä This Immortalin kirjoitusvuonna 1966 modernin biologian ajatukset eivät olleet vielä oikein levinneet yleiseen tietoisuuteen.

This Immortal perustui suurelta osalta hahmojen väliseen dynamiikkaan, mutta oli tässä myös action-kohtauksia. Kirja tuntuikin puoliksi uuden aallon scifiltä, puoliksi lähes pulp-kirjallisuudelta. Se oli yllättävän toimiva yhdistelmä. Vaikka kirjassa oli paljon filosofisia ja mytologisia teemoja, ei se tuntunut missään vaiheessa raskaalta tai hankalalta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jumalan vihan ruoska: suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697 (Mirka Lappalainen)

Kesällä tulee matkustettua myös maalle, jolloin peltoja katsellessa ryhtyy väistämättä ajattelemaan ruoantuotantoa. Nykyinen tehomaatalous tuottaa isoja ylijäämiä, mutta aikaisemmin elämä ei ollut yhtä helppoa. Aina välillä kävi kuin Saarijärven Paavolle: viljan vei halla, piti panna puolet petäjäistä. Ja joskus ei puolet riittänyt. Suomen historian suurin nälänhätä tapahtui 1695-1697. Tämä ei ole se Nälkävuosi-kirjassa kuvattu nälänhätä. Se tapahtui 1860-luvulla, ja oli ihan piece of cake verrattuna 1600-luvun nälkävuosiin. 1800-luvun nälkävuosina kuoli "vain" suunnilleen 10% väestöstä. 1690-luvun nälkävuosissa arvioidaan kuolleen uskomattomat 25% väestöstä. Joka neljäs kuoli nälkään ja tauteihin. Se on täysin omaa luokkaansa kuolinluvuissa: Biafran tai Etiopian nälänhädät olivat isoja, mutta niissä kuolleisuus laskettiin yksinumeroisissa prosenteissa. Mitä pitää tapahtua, jotta neljäsosa väestöstä kuolee nälkään? Lappalaisen mukaan kyseessä oli monien asioide...

Ulysses-savotta

Tällä kertaa savotan kohteena on James Joycen mestariteos Ulysses vuodelta 1922, joka on varmaan aika yleismaailmallisesti tunnettu tosi vaikeana kirjana. Moni aloittaa, harva lukee loppuun asti. Ruben Bolling tekikin sarjakuvan " Kuvitetut klassikot: Ulysseksen puolitoista ensimmäistä sivua ". Ulysses on suomennettu kahdesti: Pentti Saarikoski käänsi sen 1964 nimellä Odysseus. Leevi Lehto teki uuden suomennoksen kirjasta vuonna 2012. Lehdon suomennos on oikea järkäle, koska se sisältää niin tajuttomasti alaviitteitä. Joillain sivuilla on enemmän suomentajan huomautuksia kuin itse tekstiä. Suhtaudun vähän ristiriitaisesti Lehdon ratkaisuun liittää näitä alaviitteitä mukaan kirjaan. Monesti ne ovat todella hyödyllisiä ja perusteltuja. Tekstin viittaukset erilaisiin roomalaiskatolisen messun osiin tai Irlannin symboleihin olisivat olleet ilmiselviä irlantilaislukijoille kirjan ilmestymisvuonna, mutta ne ovat täysin tuntemattomia suomalaislukijalle vuonna 2017. Näissä tapauk...

Millaista oli elämä keskiajalla? (Matkaopas keskiajan Suomeen)

Ilari Aalto & Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen (Atena 2015) Opiskelin yliopistossa historiaa, ja osana koulutustamme tutustuimme erilaisiin arkistoihin. Kansallisarkistossa meille esiteltiin hylly, jossa oli puolisen tusinaa järkyttävän paksua opusta. Niitä on vaikea sanoa "kirjoiksi", koska ne olivat 20-50 cm paksuja: ne olivat samojen kansien väliin sidottuja dokumenttikokoelmia. "Tuossa ovat kaikki keskiaikaiset lähteet", opas kertoi meille. Ottaen huomioon, että Suomen keskiaika kesti noin 300-400 vuotta, oli kirjojen paksuudesta huolimatta lähteiden määrä säälittävän pieni.  Siksi jokainen keskiajasta kirjoittava tutkija joutuu turvautumaan aika paljon "historian aputieteisiin", kuten niitä joskus kuulee alentuvasti kutsuttavan: arkeologiaan, kielitieteeseen, folkloristiikkaan ja kansatieteeseen. Ei olekaan ihme, että Matkaoppaan kirjoittaja Aalto on nimenomaan arkeologi eikä historioitsija.  "Suomesta" ...