Siirry pääsisältöön

Vastaus on Intia (Tommi Nieminen)

Intiasta kuulee yllättävän vähän, vaikka se on niin jättimäinen maa. Tätä puutetta käy korjaamaan Tommi Nieminen, Hesarin toimittaja, joka oli Intiassa kirjeenvaihtajana.

Kirjasta huomaa heti, että sen kirjoittaja on toimittaja. Kirjan luvut ovat käytännössä pidennettyjä artikkeleita. Tämä on yleisesti ottaen hyvä asia, koska toimittajat osaavat yleensä kirjoittaa viihdyttävästi. Välillä se kuitenkin johtaa tarpeettomaan kuvailuun tyyliin "tapasin Rajulin joen rannalla aamulla, hänen tummissa hiuksissaan oli hiukan harmaata mutta hänen silmänsä olivat eloisat kuin nuorella pojalla" jne jne. Human interest -juttuja on myös enemmän kuin olisi oikeastaan tarvittu.

Mutta toimittajat osaavat kertoa myös sellaisia yksityiskohtia, joiden ansiosta kirjan sisällön muistaa paremmin. Esimerkiksi jossain keskellä viidakkoa on temppeli, jossa työskentelee ja asuu yksi tyyppi. Intian laki sanoo, ettei äänestyspaikalle saa olla matkaa yli kahta kilsaa, joten joka vaalien alla tätä tyyppiä varten perustetaan temppelin pihalle oma äänestyspaikka.

Intian vaalit muuten hämmentävät minua niin paljon. Niissä on miljoona äänestyspaikkaa. Joka äänestyspaikalla on oma äänestyskoneensa, joita kuljetetaan sinetöityinä keskusvarastolle halki maan. Ja ne onnistutaan pitämään vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen enemmän tai vähemmän rehellisesti. Miten intialaiset pystyvät hoitamaan vaalit niin hyvin ja pieteetillä, mutta samalla maassa on 4800 kaupunkia tai kylää ilman minkäänlaista viemäröintiä? En tajua.

Nieminen kertoo Intian politiikasta aika paljon, mikä on loistavaa, koska Intian politiikka on oikeaa saippuaoopperaa. Kongressipuolue oli vuosikaudet vallassa. Sen johdossa oli Gandhit (ei sukua Mahatmalle, mutta nimestä ei varmaan ollut varsinaisesti haittaa vaaleissa). Mutta korruption ja sukusekoilujen takia Kongressipuolue on nyt hyvin epäsuosittu, ja sitä haastaa toisaalta hindunationalistinen BJP ja vielä hindunationalistisempi AAP. Nämä eivät ole mitään nuoria haastajia: niissäkin on vanhoja ukkoja vallassa. Intiassa on 600 miljoonaa alle 25-vuotiasta, mutta hallituksen keski-ikä on 66 vuotta.

Mainitsinko jo korruption? Intia on kirjan mukaan häkellyttävän korruptoitunut maa. Esimerkkinä sai toimia Kansainyhteisön kisat, jotka ovat eräänlaiset ex-britti-imperiumin omat olympiakisat. Kun Kansainyhteisön kisat järjestettiin Intiassa, niiden kustannuksiksi arvioitiin etukäteen suunnilleen 190 miljoonaa euroa. Jokainen varmaan osaa arvata, ettei budjetissa ihan pysytty, mutta loppusumma oli silti naurettava: 2,9 MILJARDIA euroa. Virallisen arvion mukaan suunnilleen 1,1 - 1,8 miljardia valui puhtaasti korruptioon. Yksityiskohtana mainittakoon, että vessapaperia kisoihin toimittava firma möi rullia huokeaan 80 dollarin kappalehintaan - suunnilleen keskivertointialaisen kuukausipalkan verran. Ketään ei tuomittu.

Näiden juttujen lisäksi kirjassa on mm. juttua Intian eri osavaltioista (joita on 29), naisten surkeasta asemasta (YK:n mukaan Saudi-Arabiassakin naisten asema on parempi), kastittomien surkeasta asemasta (kastittomia daliteja on noin 150-200 miljoonaa), oligarkeista (Intiassa asuu 300 000 miljonääriä) ja kaikkea sellaista. Nieminen tasapainottelee sen välillä, ettei hän jää rypemään surkeudessa vaan tuo myös valopilkkuja esille, muttei toisaalta halua maalata asioita liian ruusunpunaiseksikaan.

Tämä oli viihdyttävä ja varsin helppolukuinen kirja. Suosittelen maailmanpolitiikasta kiinnostuneille tai sellaisille, jotka eivät tiedä Intiasta paljoakaan, mutta haluaisivat tietää vähän enemmän.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kadonnutta tiiliskiveä etsimässä

Tällä kertaa Tiiliskivien ystävät -lukupiirillämme oli vihdoin vuorossa tiiliskivien tiiliskivi, Marcel Proustin yli 3000-sivuinen eepos Kadonnutta aikaa etsimässä. Teos on julkaistu alunperin vuosina 1913 - 1927. Ensimmäisen osan julkaisun jälkeen puhkesi ensimmäinen maailmansota, joten toinen osa sai odottaa julkaisuaan vuoteen 1918 saakka. Ensimmäiselle osalle Proust ei meinannut löytää kustantajaa, joten hänen piti lopulta maksaa kustantajalle kirjan julkaisemisesta. Se oli suurmenestys, joten toista osaa varten kustantajat suorastaan kilpailivat teoksesta. Ranskaksi Kadonnutta aikaa etsimässä ilmestyi seitsemänä kirjana, suomennos on jaettu kymmeneen kirjaan (neljä ensimmäistä osaa on suomennoksessa jaettu kahtia). Kolme viimeistä osaa julkaistiin Proustin kuoleman jälkeen, joten niihin kirjailija ei enää ehtinyt tehdä muutoksia tai korjauksia ennen julkaisua - ja sen ilmeisesti myös huomaa. Luimme teosta Tiiliskivien ystävät -FB-ryhmässä vuoden päivät. Suomennoksen näkökulmasta

Ulysses-savotta

Tällä kertaa savotan kohteena on James Joycen mestariteos Ulysses vuodelta 1922, joka on varmaan aika yleismaailmallisesti tunnettu tosi vaikeana kirjana. Moni aloittaa, harva lukee loppuun asti. Ruben Bolling tekikin sarjakuvan " Kuvitetut klassikot: Ulysseksen puolitoista ensimmäistä sivua ". Ulysses on suomennettu kahdesti: Pentti Saarikoski käänsi sen 1964 nimellä Odysseus. Leevi Lehto teki uuden suomennoksen kirjasta vuonna 2012. Lehdon suomennos on oikea järkäle, koska se sisältää niin tajuttomasti alaviitteitä. Joillain sivuilla on enemmän suomentajan huomautuksia kuin itse tekstiä. Suhtaudun vähän ristiriitaisesti Lehdon ratkaisuun liittää näitä alaviitteitä mukaan kirjaan. Monesti ne ovat todella hyödyllisiä ja perusteltuja. Tekstin viittaukset erilaisiin roomalaiskatolisen messun osiin tai Irlannin symboleihin olisivat olleet ilmiselviä irlantilaislukijoille kirjan ilmestymisvuonna, mutta ne ovat täysin tuntemattomia suomalaislukijalle vuonna 2017. Näissä tapauk

Tuntematon sotilas (Väinö Linna)

( Heti alkuun: Hei sinä yhdeksäsluokkalainen, joka etsit epätoivoisesti plagioitavaa esseetä lukupäiväkirjaasi varten! Tämä minun arvioni on erittäin selvästi keski-ikäisen kirjoittama. Äikänopettajasi huomaa sen heti, joten jatka etsimistä. Tai vielä parempaa: kirjoita se lukupäiväkirja itse.  Protip: äikänopettajasi on jo kyllästynyt teksteihin, joissa sanotaan "suosikkihahmoni oli Rokka, koska hän oli niin rohkea". Yllättävämpi - ja arvostetumpi - veto olisi sanoa "suosikkihahmoni oli Hietala, koska hän oli niin inhimillinen". Tai jos haluat pelata ns. all-in, kirjoita "suosikkihahmoni oli Lammio, koska hän oli niin epämiellyttävä, että aloin pohtia, onko kyseessä epäluotettava kertoja".) Helmet-lukuhaasteeseen kuului lukea "suomalainen klassikkokirja", joten Suomi 100 -hengessä tartuin tietty Tuntemattomaan. En ole ikinä lukenut kirjaa aiemmin. Edvin Laineen leffaversion olen tietysti nähnyt toistakymmentä kertaa ja Mollbergin version