Siirry pääsisältöön

Hydrogen Sonata (Iain M. Banks)

Tämä kirja oli pitkään odottamassa, koska en raaskinut lukea sitä. Iain Banks on kirjoittanut monia kirjoja, mutta hänen tuotantonsa helmi on Kulttuuri-sarja.

Niille, jotka eivät scifiä niin hyvin tunne, pieni selostus muutamista scifin alagenreistä: 

AVARUUSOOPPERA on sitä Flash Gordon / Star Wars -menoa, jossa lennellään poimunopeudella toisiin galakseihin ja tavataan erilaisia avaruusörkkejä. Avaruusoopperassa tietty rikotaan fysiikan lakeja ja sen semmoisia koko ajan, eikä kirjallisuuden tasokaan ole välttämättä ihan Nobel-tasoa.

Avaruusoopperan vastakohta on KOVA SCIFI, jossa pidetään kiinni tunnetuista tai ainakin spekuloiduista fysiikan laeista. Ei rikota valonnopeutta, ei lasermiekkoja, ei ainakaan mitään jedivoimia. Kovassa scifissä jokin fysiikan lakeihin liittyvä erikoisuus saattaa olla jopa juonen koko idea, kuten Poul Andersonin Tau Zerossa, jossa avaruusalus rikkoutuessaan kiihdyttää koko ajan, jolloin suhteellisuusteorian mukaisesti sen matkustajien kokema aika hidastuu ja hidastuu koko ajan.

Kovan scifin ongelma oli usein sen, no, kovuus. Tarinoissa ei useinkaan keskitytty ihmisiin vaan tieteeseen. Kovan scifin kirjoittajat olivat usein tiedemiehiä eivätkä varsinaisia kirjailijoita, ja se näkyi. Henkilöhahmot olivat usein ohuita eikä taiteellinen taso ollut mitenkään huipputasoa. 70-80-luvuilla syntyi ns. UUDEN AALLON scifi, jonka tekijät hylkäsivät sekä avaruusoopperan huolettoman seikkailuasenteen ja kovan scifin teknokraattisuuden. Näissä tarinoissa keskityttiin kuvaamaan yhteiskuntia ja ihmissuhteita. Ursula LeGuinin Pimeyden vasen käsi on hyvä esimerkki uuden aallon kirjoista: siinä kuvataan planeettaa, jonka asukkaat vaihtavat tietyissä olosuhteissa sukupuoltaan.

Uusi aalto ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia. Monet olivat innostuneet aikanaan scifistä niinsanotun ihmeen tunnun (sense of wonder) takia. Ajatus avaruusaluksista hyökkäämässä valtavan avaruusaseman kimppuun herättää tietynlaisissa ihmisissä ihan erilaisen innostuksen kuin antropologiset kuvaukset vieraista yhteiskunnista. 90-luvulla syntyi sitten UUSI AVARUUSOOPPERA, jossa pyrittiin yhdistämään vanhan kunnon avaruusoopperan henki hieman sofistikoituneempaan tarinankerrontaan. Uuden avaruusoopperan edustavin edustaja on Iain M Banksin Kulttuuri-sarja. 

Kulttuuri-sarjan keskiössä on teknisesti ja poliittisesti äärimmäisen edistynyt sivilisaatio nimeltä Kulttuuri. Tavalliset Kulttuurin asukkaat elävät niukkuuden jälkeisessä utopiassa, jossa superälykkäät tietokoneet (joita kutsutaan Mieliksi) ohjaavat koko yhteiskunnan suuntaa. Ihmisten tehtäväksi jää lähinnä hauskanpito, seurustelu ja yleinen miellyttävä elämä. Koska utopian kuvaaminen on muutamien sivujen jälkeen aika tylsää, keskittyvät Kulttuuri-kirjat yleensä johonkin konfliktitilanteeseen. 

Iain M Banks kuoli vuonna 2013. Hydrogen Sonata jäi hänen viimeiseksi kirjakseen. Siksi en vuosiin raaskinut lukea kirjaa: tämän jälkeen ei enää ole yhtään Kulttuuri-kirjaa lukematta.

Lopulta kuitenkin tajusin, että luen tämän joka tapauksessa joskus, joten ei ollut syytä enää lykätä kirjaan tarttumista. Ja Hydrogen Sonata oli... hyvä. Se ei ollut parasta Banks-tasoa, mutta ei huono. 

Kirjan juonta on vaikea selittää, mutta karkeasti sanottuna: Gzilt-sivilisaation menneisyydestä paljastuu synkkä salaisuus, jonka tietyt mahtihenkilöt haluavat hiljentää hinnalla millä hyvänsä. Muutama Kulttuurin jäsen saa vihiä,että jotain outoa on nyt tapahtunut, joten he yrittävät selvittää, mikä se salaisuus oikein on - ja mitä sillä pitäisi tehdä, jos mitään.

(Kulttuuri-sarjaa tunteville: Suurelta osin HG muistutti Excessionia aika paljonkin - mikä on hyvä - ja siinä olikin viittauksia Excessionin tapahtumiin. Valitettavasti kirjassa oli myös osia, joista tuli mieleen Muista Flebasta, mikä ei tosiaan ole mikään kehu.)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jumalan vihan ruoska: suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697 (Mirka Lappalainen)

Kesällä tulee matkustettua myös maalle, jolloin peltoja katsellessa ryhtyy väistämättä ajattelemaan ruoantuotantoa. Nykyinen tehomaatalous tuottaa isoja ylijäämiä, mutta aikaisemmin elämä ei ollut yhtä helppoa. Aina välillä kävi kuin Saarijärven Paavolle: viljan vei halla, piti panna puolet petäjäistä. Ja joskus ei puolet riittänyt. Suomen historian suurin nälänhätä tapahtui 1695-1697. Tämä ei ole se Nälkävuosi-kirjassa kuvattu nälänhätä. Se tapahtui 1860-luvulla, ja oli ihan piece of cake verrattuna 1600-luvun nälkävuosiin. 1800-luvun nälkävuosina kuoli "vain" suunnilleen 10% väestöstä. 1690-luvun nälkävuosissa arvioidaan kuolleen uskomattomat 25% väestöstä. Joka neljäs kuoli nälkään ja tauteihin. Se on täysin omaa luokkaansa kuolinluvuissa: Biafran tai Etiopian nälänhädät olivat isoja, mutta niissä kuolleisuus laskettiin yksinumeroisissa prosenteissa. Mitä pitää tapahtua, jotta neljäsosa väestöstä kuolee nälkään? Lappalaisen mukaan kyseessä oli monien asioide...

Ulysses-savotta

Tällä kertaa savotan kohteena on James Joycen mestariteos Ulysses vuodelta 1922, joka on varmaan aika yleismaailmallisesti tunnettu tosi vaikeana kirjana. Moni aloittaa, harva lukee loppuun asti. Ruben Bolling tekikin sarjakuvan " Kuvitetut klassikot: Ulysseksen puolitoista ensimmäistä sivua ". Ulysses on suomennettu kahdesti: Pentti Saarikoski käänsi sen 1964 nimellä Odysseus. Leevi Lehto teki uuden suomennoksen kirjasta vuonna 2012. Lehdon suomennos on oikea järkäle, koska se sisältää niin tajuttomasti alaviitteitä. Joillain sivuilla on enemmän suomentajan huomautuksia kuin itse tekstiä. Suhtaudun vähän ristiriitaisesti Lehdon ratkaisuun liittää näitä alaviitteitä mukaan kirjaan. Monesti ne ovat todella hyödyllisiä ja perusteltuja. Tekstin viittaukset erilaisiin roomalaiskatolisen messun osiin tai Irlannin symboleihin olisivat olleet ilmiselviä irlantilaislukijoille kirjan ilmestymisvuonna, mutta ne ovat täysin tuntemattomia suomalaislukijalle vuonna 2017. Näissä tapauk...

Millaista oli elämä keskiajalla? (Matkaopas keskiajan Suomeen)

Ilari Aalto & Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen (Atena 2015) Opiskelin yliopistossa historiaa, ja osana koulutustamme tutustuimme erilaisiin arkistoihin. Kansallisarkistossa meille esiteltiin hylly, jossa oli puolisen tusinaa järkyttävän paksua opusta. Niitä on vaikea sanoa "kirjoiksi", koska ne olivat 20-50 cm paksuja: ne olivat samojen kansien väliin sidottuja dokumenttikokoelmia. "Tuossa ovat kaikki keskiaikaiset lähteet", opas kertoi meille. Ottaen huomioon, että Suomen keskiaika kesti noin 300-400 vuotta, oli kirjojen paksuudesta huolimatta lähteiden määrä säälittävän pieni.  Siksi jokainen keskiajasta kirjoittava tutkija joutuu turvautumaan aika paljon "historian aputieteisiin", kuten niitä joskus kuulee alentuvasti kutsuttavan: arkeologiaan, kielitieteeseen, folkloristiikkaan ja kansatieteeseen. Ei olekaan ihme, että Matkaoppaan kirjoittaja Aalto on nimenomaan arkeologi eikä historioitsija.  "Suomesta" ...