SKS:n kansanperinnearkistosta löytyy kosolti kummitustarinoita. Riku Kauhanen on käynyt näitä läpi ja kerännyt kirjaan edustavia esimerkkejä nimenomaan sotiin liittyvistä kummitusjutuista.
Kansanperinteelle tyypillisesti näissä jutuissa eivät paikat ja aikakaudet ole aina niin tarkkoja. Samasta paikasta saatetaan kertoa 30-luvulla, kuinka siellä kummittelevat sisällissodassa tapetut sotilaat, mutta 50-luvulla kummitukset ovatkin jatkosodassa ammuttuja venäläisiä. Etenkin isonvihan ajan vainolaistarinoita on siirretty suoraan sisällissodasta kertoviin tarinoihin.
Huvittavin esimerkki oli tarina, jossa kummitukset olivat "isonvihan aikana tapettuja kommunisteja"!
Kirja perustuu Kauhasen graduun, ja se on varmasti ollut tosi hyvä gradu, mutta ei tämä minua tietokirjana innostanut. Kirja koostuu lähinnä kansanperinnearkistosta ja muista lähteistä kerätyistä tarinoista, jotka on lainattu kirjaan kokonaisuudessaan. Useimmat tarinat eivät ole kovinkaan mielenkiintoisia, vaan ne ovat lyhyitä tokaisuja tyyliin "Tuonne Veijolanmäkeen haudattiin ryssiä Kustaan sodan aikana. Siellä on nähty kummituksia". Hoh-hoijaa. 20 tällaista putkeen, niin on työn takana jaksaa kiinnostua enää yhdestäkään. Ja näitä vain tulee ja tulee, sota toisensa jälkeen. Onneksi välillä on pitempiä ja kiinnostavampiakin tarinoita, mutta vähän puuduttavaa tämä oli.
Kommentit
Lähetä kommentti